dilluns, 24 de maig del 2010

Teenage Fanclub: tripartit harmònic

Ni discrepàncies internes, ni Dragon Khan, ni tacticisme partidista: Norman Blake, Gerard Love i Raymond McKingley, els tres cantants i compositors que formen Teenage Fanclub, ja fa anys que han arribat a una entesa total que fa que, fins i tot, es reparteixin a quatre per barba les cançons que integren cada disc nou que publiquen. Ho han tornat a fer amb Shadows, el seu nou LP, que aquest cop ha trigat... cinc anys!

Està clar que, a aquestes alçades de la vida, els Teenage Fanclub ni tenen pressa, ni segueixen les normes de la indústria, ni aspiren a un èxit que van tenir a tocar en la primera meitat dels 90. Tampoc a sorprendre amb canvis revolucionaris. Saben que tenen un grup de seguidors fidels, un estil consolidat i una capacitat envejable per crear bellesa, i això és suficients per ells, i per nosaltres. Així, lluny del so més brut dels seus orígens, Shadows continua el camí que van fixar amb Grand Prix (95) i Songs from Northern Britain (97): capes de guitarres i veus, Big Star i Byrds. I sí, en tot cas, amb els anys van afegint sobrietat i elegància. Maduresa, vaja.

Els Teenage Fanclub, a més, tenen pinta de ser tios molt i molt normalets, i això (almenys jo) ho agreixo, en un món de divos, maleïts i estrelles. Això es tradueix també en l'actitud en directe: recordo que el primer cop que els vaig veure (al Festimad del 98; després vaig tornar a enganxar-los a Benicàssim 2004), vestits amb texans i jerseis negres, sense cap artifici extra, sense coreografies ni escenografia, sense cap truc adicional; només ells i les seves cançons.

Us deixo amb uns enllaços youtubescs, incloses dues versions de "The concept" (l'inoblidable tema que obria Bandwagonesque, 91)separades en el temps, perquè n'aprecieu les diferències.

"Neil Jung" en directe: http://www.youtube.com/watch?v=sU6TEiHsm2w
Vídeo de "Ain't that enough": http://www.youtube.com/watch?v=VgrJUkoyL0w&feature=fvw
"The Concept" en directe (1992): http://www.youtube.com/watch?v=0Qmwre-FeEg&feature=related
"The Concept" en directe (2009): http://www.youtube.com/watch?v=a6VCQVuqazk&feature=related